Гаранционни фондове ще подпомагат бизнеса у нас

Те трябва да заработят до края на годината

Гаранционни фондове ще подпомагат бизнеса у нас

Гаранционни фондове ще подпомагат бизнеса в България. Те трябва да заработят до края на годината, като тяхната цел ще е да подпомагат реалзиирането на проекти в икономиката. До момента у нас съществуват два гаранционни фонда – софийски и национален. В тях има по 15-20 000 лв.

Председателят на Съюза на икономистите проф. Кръстьо Петков изрази мнение, че такива фондове трябва да бъдат учредени във всички области на страната, за да са успешни. „Държавната власт трябва да чуе мнението на науката и бизнеса в очертаването на новите европейски региони за планиране“, коментира още икономистът.

Фондовете ще подпомагат бизнеса с проектно финансиране между 25 и 50% в частния и публичния сектор. Те ще улесняват фирмите, тъй като те няма да са зависими единствено от банки или неясни източници на средства. Фондовете обаче няма да осигуряват преки инвестиции.

Проф. Петков посочи още, че прекрояването на регионите се подготвя от правителството и парламентът, но по административен път. „Не може единственият критерий за промени да бъде броят на населението. Настояваме властта да обсъди проектите с науката и бизнеса и да се вземе предвид комплекс от фактори като геостратегическо положение, напредъка в икономическото развитие, както и локалните особености”, допълни председателят на Съюза на икономистите.

Коментари: 0