Гърците са декларирали с €2.5 млрд. по-малко доходи през 2016 г.

Повишаването на данъците е накарало мнозина да укриват доходите си

Гърците са декларирали с €2.5 млрд. по-малко доходи през 2016 г.

Снимка: Pixabay

През 2016 г. гърците са декларили с 2.5 млрд евро по-малко доходи спрямо предходната 2015 г., съобщава в. „Катимерини“. Сумите, декларирани от щатни служители, пенсионери и упражняващи свободни професии са на обща стойност 72.5 млрд. евро спрямо 75.01 милиарда евро за 2015 г.

Голямата разлика се дължи, от една страна, на това, че високите вноски за социално осигуряване са накарали много лица със свободни професии и самонаети служители да укриват доходите си, за да избегнат плащането на данъци и социални осигуровки. От друга страна, десетки хиляди лижа, упражняващи свободни професии, са прекратили дейността си, отбелязва още изданието. 

Впечатление прави, че броят на лицата, упражняващи свободни професии, е спаднал с около 58 000 миналата година в сравнение с 2015 г., а други 20 000 щатни служители и пенсионери също са изчезнали. 

"Катимерини" отбелязва, че намаляването на необлагаемия праг и увеличаването на данъчното бреме от новата такса солидарност и данъците върху недвижимите имоти са довели до драстичен спад на доходите, а това ще се отрази на бюджетните приходи и финансовите резултати и през следващите няколко години, предава БТА.
Коментари: 0