\"Гърция е банкрутирала и трябва да обяви фалит\"

Марк Фабер, пазарен анализатор

Цитат на деня:

\
208 ~ 1 мин. четене
Гърция е банкрутирала. По добре да приемем реалността и да не продължаваме да отлагаме решението... Гърция трябва да обяви фалит. Това заяви известният инвеститор Марк Фабер в ефира на CNBC. Според него в еврозоната се играе "геополитическа игра на шах". 

Коментарите на автора на аналитичния бюлетин "Gloom, Boom & Doom Report", идват в момент на нарастване на напрежението между Гърция и кредиторите й. Според Фабер фискалната ситуация на Гърция е непоправима. 

"Дори ако гръцката икономика расте с 10% годишно, през следващите 10 години, тя няма да успее да върне дълговете си", коментира инвеститорът, известен заради песимистичните си прогнози като "Доктор Гибел".
Марк Фабер обясни още, че въпреки че Гърция трябва да напусне еврозоната и да въведе паралелна валута, роля играе и геополитиката, тъй като Европа няма да остави някоя от страните-членки да напусне валутния блок.

Швейцарецът смята, че въпросът не е толкова икономически, колкото политически. "Европа, НАТО, САЩ, не искат Гърция да напуска еврозоната, защото ако го направят, ще дойдат други, които ще почукат на вратата на гърците - китайците, руснаците. До голяма степен се играе геополитическа игра на шах", категоричен е Фабер. 
Подкрепи Economic.bg