Гърция изплати 186 млн. евро

За първи път от началото на юни Гърция плаща дължима сума към МВФ в установения срок

Гърция изплати 186 млн. евро
Автор: Александра Сотирова

Гърция е извършила плащане от 186,3 милиона евро на Международния валутен фонд, погасявайки част от лихвите по заема. Страната избягва нов дефолт към институцията в момент, когато се водят преговори за трети финансов спасителен план за Атина, предаде Франс прес.

За първи път от началото на юни Гърция плаща дължима сума към МВФ в установения срок. След като поиска отсрочка, на 30 юни страната изпадна в дефолт по дълга си към МВФ, който от 2010 г. е един от основните международни кредитори на страната.

В средата на юли Атина пропусна ново плащане, с което просрочените й задължения към кредитора нараснаха на 2 млрд. eвро. Спешен заем от европейците обаче позволи на Атина да навакса с плащанията си към МВФ на 20 юли и да може отново да кандидатства за финансова помощ от тази институция.

Представители на кредиторите на Гърция (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) са в Атина от една седмица в опит да изготвят финансов спасителен план за Гърция чрез заем от малко над 80 милиарда евро за три години.

Коментари: 0