Гърция изправена пред нова криза

Политическата несигурност е предпоставка за нов икономически срив

Гърция изправена пред нова криза

Парламентът в Атина не избра президент и на третия тур от гласуването и по този начин принуди Андонис Самарас да насрочи предсрочни избори в страната, което е сериозен риск за крехкото икономическо възстановяване на Гърция, съобщава сайтът на CNN.

Основният гръцки индекс на фондовата борса се понижи с около 8.5%, веднага след като резултатите от гласуването излязоха и стана ясно, че парламента не е събрал достатъчно гласове за назначаването на нов президент.

Предварителните проучвания на общественото мнение показват, че Коалицията на радикалната левица(СИРИЗА) може да спечели най-голяма подкрепа от страна на избирателите. Партията е популярна заради позицията си против политиката на строги икономии и желанието си да предоговори условията по спасителния пакет, който Гърция получи от Европейската централна банка, Международния валутен фонд и Европейската комисия. Този пакет е в размер на 240 млрд. евро.

Партията също така възнамерява да прокара реформи за завръщане на Гърция към икономически растеж и планира да въведе милиарди евро в програмите за разходи, които могат да бъдат разпределени за увеличаване на заплатите и пенсиите в страната.

Докато СИРИЗА печели симпатизанти сред хората, които са засегнати от високата безработица и настъпилата рецесия, редица експерти предупреждават, че техните приоритети са нереални и безотговорни, което е предпоставка за нова икономическа криза и дори може да принуди Гърция да напусне еврозоната.

През последните няколко дни съответно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и германският финансов министър Волфганг Шойбле предупредиха гърците да не променят курса и да не се отказват от реформите.

Коментари: 0