Гърция отказа финансова помощ от Русия

Южната ни съседка среща все по-сериозни парични затруднения

Гърция отказа финансова помощ от Русия
276 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че страната му няма да се възползва от предложението на Русия за оказване на финансова помощ, предаде Deutsche Welle, цитирана от агенция „Фокус“. Варуфакис каза още, че в момента Атина се опитва да намери решение на проблема си в рамките на Европейския съюз, но въпреки това Гърция се стреми да получи подкрепата и на страни, които се намират извън Еврозоната.

Това се случва само седмица след като Гърция изплати първиямартенскитранш от 310 млн. евро към Международния валутен фонд (МВФ), успявайки да посрещне крайния изискуем срок. Новоизбраното правителство на премиера Алексис Ципрас трябва да плати на МВФ общо около 1,5 млрд. евро в рамките на следващите 2 седмици.

От официална Атина заявиха, че ще извършат предстоящите плащания, но има нарастваща несигурност относно кешовата наличност в страната. Гърция е изправена пред рязък спад на данъчните приходи, и то в момент, когато е замразена финансовата помощ  от кредиторите ЕС и МВФ, докато управляващите завършат обещаните реформи. Атина трябва да осъществи още 3 плащания към МВФ, съответно на 13-ти, 16-и и 20-и март. 

Коментари: 0