Няма данни за засегнати български профили в хакерската атака срещу Facebook

Това каза пред Economic.bg началникът на отдела по киберсигурност в ГДБОП Явор Колев

Няма данни за засегнати български профили в хакерската атака срещу Facebook

Снимка: Pixabay

ГДБОП няма данни за засегнати български профили в хакерската атака срещу Facebook, за която бе официално съобщено миналата седмица. Това каза пред Economic.bg Явор Колев, началник на отдел „Трансгранична организирана престъпност” в ГДБОП. 

В края на миналата седмица съоснователят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг обяви пред медиите, че социалната мрежа е станала жертва „най-голямата“ хакерска атака досега. По първоначални данни в световен мащаб засегнатите са били над 50 млн. души.

В събота "24 часа" публикува информация, че засегнатите български профили са около 2.5 млн. на брой. Явор Колев обаче отрече тази информация да е подавана от ГДБОП, тъй като самата служба не разполага с нея.

„Няма такива данни, нито подадени сигнали“, каза той и изтъкна, че Дирекцията няма как да знае колко са засегнатите акаунти. Той сподели, че в разговор с шефа по сигурността във Facebook от вчера е станало ясно, че социалната мрежа не е установила да има компрометирани български профили.

Много българи са били заставени да излязат от акаунтите си и да се релогната наново. По думите на Колев това не означава, че те са станали жертва на пробива, а мярката е била взета от профилактична гледна точка.
Коментари: 0