Бил Гейтс предупреди за „най-лошите“ месеци от пандемията

Все още има нужда от предпазливост въпреки наличието на ваксини

Бил Гейтс предупреди за „най-лошите“ месеци от пандемията

Снимка: БТА

6090 ~ 1 мин. четене

Ваксинацията срещу COVID постепенно започва да се извършва в някои държави и това дава глътка свеж въздух. Бил Гейтс обаче все още настоява за предпазливост, като според него коронавирусът може да оказва въздействие и през 2022 г.

А следващите четири до шест месеца може да са най-лошите от епидемията“, допусна още Гейтс в интервю за CNN.

Съоснователят на Microsoft от години се занимава с филантропска дейност, като здравеопазването е един от основните му фокуси. Дълго преди избухналата тази година пандемия той предупреждаваше за опасността от плъзването на глобална зараза.

Неговата Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ наскоро отпусна поредна порция финансиране в борбата с COVID-19, с което общата сума на организацията за тази цел вече достигна 1.75 млрд. долара.

Гейтс призова хората да продължат да спазват мерките срещу коронавируса. Според него трябва да се избягват събиранията на различни домакинства, което е много вероятно да се случи по време на предстоящите Коледни празници.

В края на миналата седмица Американската агенция по храните и лекарствата одобри ваксината на Pfizer-BioNTech.

Гейтс обърна внимание на необходимостта от повсеместна ваксинация, защото „ако не помогнем на другите страни да се отърват от тази болест, а ние получим високи нива на ваксинация, рискът от повторно заразяване остава“. Прогнозата на милиардера е, че до лятото нещата ще бъдат по-близо до нормалното спрямо сега.

На въпрос дали една от ваксините е по-добра от другата, Гейтс недвусмислено отговори „не“ и че е „супер доволен“ от всички обявени продукти.

Подкрепи Economic.bg