General Electric и Baker Hughes обединяват бизнеса си с петрол

Сделката ще приключи в средата на 2017 г.

General Electric и Baker Hughes обединяват бизнеса си с петрол
232 ~ 1 мин. четене

Американската компания General Electric (GE) и Baker Hughes приключиха споразумението по обединяването на нефтения и газовия си бизнес, става ясно от съобщение на GE.

„Новата Baker Hughes ще стане лидер в оборудването, технологиите и услугите за нефтения и газов сектор с комбиниран приходи от $32 млрд. евро и оперативна дейност в повече от 120 страни," - отбелязва се в изявлението. В съответствие с условията на споразумението, акционерите в Baker Hughes ще получат специален дивидент от $17.5 за акция. GE ще притежава 62,5% от обединената компания.

Очаква се сделката да приключи в средата на 2017 г. Споразумението подлежи на одобрение от акционерите на Baker Hughes, както и трябва да получи одобрение от регулаторните органи.

Очаква се, че новата компания да има два главни офиса - в Хюстън и Лондон. Ръководителят на GE Джеф Имелт ще стане председател на борда на директорите на комбинираната компания. Baker Hughes предоставя услуги в областта на проучването, производството, транспорта и преработката на въглеводороди. Присъства в 80 страни, а в компанията работят 36 хиляди души. 

През 2014 г. Baker Hughes трябваше да бъде купен от съперника си Halliburton, но сделката беше блокирана от Министерството на правосъдието на САЩ. 

Подкрепи Economic.bg