Германия свива бюрокрацията с мощен цифров тласък

Идентификацията на гражданите пред институциите трябва да стане в пъти по-лесна и ефективна

Германия свива бюрокрацията с мощен цифров тласък

Снимка: БТА

2720 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Позорно тромавата и старомодна бюрокрация на Германия трябва да получи добре дошъл цифров тласък с нов закон, който да направи електронната идентификация по-лесна и по-ефективна. Независимо дали регистрират ново местожителство, раждането на бебе или покупката на кола, или кандидатстват за издръжка на дете или за придобиване на шофьорска книжка, германските граждани в бъдеще ще могат да правят това чрез мобилен телефон в комбинация със съществуваща лична карта.

Правителството обеща, че около 575 услуги ще бъдат цифровизирани по новата система, която беше приета от закона от Бундестага тази седмица.

Очакванията са за по-малко бюрокрация и по-голяма ефективност в страната, която изостава значително от съседите си като Дания или Естония при дигитализирането на държавните органи. Инициаторите на законодателството се надяват, че новият закон ще помогне на Германия да се отдалечи от репутацията си на цифрово срамежлива - изразен най-добре в силната си зависимост от пари, химикалки и хартия и дори факс машини.

Преди единадесет години германската система за самоличност, която изисква всеки гражданин да притежава карта или паспорт, беше преработена с въвеждането на пластмасови електронни чип карти в стил банкова карта. Картата трябваше да направи идентификацията по-ефективна и да намали необходимостта хората да се редят на опашка, за да видят държавен служител, който да изпълни дори най-основните административни задачи.

Но липсата на обединени технологии, заедно със собственото нежелание на бюрократите и общото недоверие към личните карти доведоха до така наречената електронна лична карта, която почти не се използва по начина, по който беше по предназначение.

Германия е аналогово село с попълване на формуляри, гумени печати и фотокабини“, посочва немското издание Der Spiegel.

Според новото законодателство картата, достъпна от 16-годишна възраст и валидна 10 години, ще може да се използва в комбинация с шестцифрен код и мобилно устройство като телефон или таблет. Процесът на идентификация ще бъде подобен на този, използван в онлайн банкирането или пазаруването, които са все по-популярни по време на пандемията.

Някои експерти по защита на данните изразиха негодувания, настоявайки, че германците са принудени да дигитализират живота си срещу волята си. Според тях електронната лична карта ще даде на правоприлагащите органи и данъчните служители твърде голям достъп до информация за гражданите.

С предстоящите избори през септември, дигитализацията е на първо място в дневния ред. Лошият широколентов достъп в селските райони и училищата и липсата на електронна база данни за пациентите възпрепятстват реакцията на Германия срещу пандемията.

Нищо не може да символизира по-добре цифровите недостатъци на Германия от факс машината, която беше методът за предаване на решаващи данни между здравните власти и правителствената агенция за контрол на заболяванията Robert Koch Institute. Въпреки въвеждането на цифрови програми през януари, факсът все още е любимата форма за обмен на данни за много тестови лаборатории.

Миналата година парламентарно запитване на про-бизнес партията на свободните демократи разкри, че федералното правителство все още използва над 900 факс машини. До две трети от германските компании казват, че редовно ги използват. Прекъсването на навика вероятно ще бъде трудно. Оправданието за тяхното използване е по-често сигурността, която те предоставят, в сравнение с цифровите системи, които - както Германия твърде често установява - могат да бъдат хакнати.

Спешно Германия се сблъсква и с належащото предизвикателство за издаването на цифрови сертификати, за да гарантира, че нейните граждани могат да си позволят пътуване в рамките на Блока това лято.

Коментари: 0