Печалбите от COVID ваксините създадоха пряко девет нови милиардери

Двамата изпълнителни директори на Moderna и BioNTech сега имат състояние за по 4 млрд. долара

Печалбите от COVID ваксините създадоха пряко девет нови милиардери

Снимка: Wikipedia

2627 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Ваксините срещу COVID-19 създадоха поне девет нови милиардери, след като акциите в компании, произвеждащи препаратите, скочиха. На първо място в списъка с нови милиардери са главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел и Угур Шахин, главен изпълнителен директор на BioNTech, която произвежда ваксина в партньорство с Pfizer. И двамата изпълнителни директори сега имат състояние за около 4 млрд. долара, според анализ на алианс, включващ организациите Oxfam, UNAIDS, Global Justice Now и Amnesty International с данни от Forbes.

Старши мениджъри от китайската CanSino Biologics и ранните инвеститори в Moderna също са станали милиардери на хартия, когато акциите скочиха. Цената на ценните книжа на Moderna е нараснала с над 700% от февруари 2020 г., докато на BioNTech е скочила с 600%. Ценните книжа на CanSino Biologics нарастват с около 440% за същия период. Еднодозовата ваксина срещу COVID-19 на компанията бе одобрена за употреба в Китай през февруари.

Според активисти генерирането на богатство подчертава яркото неравенство, което е резултат от пандемията. Богатството на деветимата нови милиардери е на обща стойност 19.3 млрд. щатски долара, достатъчни за пълна ваксинация на около 780 милиона души в страни с ниски доходи.

Тези милиардери са човешкото лице на огромните печалби, които много фармацевтични корпорации печелят от монопола, който имат върху тези ваксини“, заяви Ан Мариот, управител на здравната политика на Oxfam. „Тези ваксини се финансират с публични пари и трябва да бъдат преди всичко глобално обществено благо, а не възможност за частна печалба“, добави тя.

Проучването идва в момент на обсъждане фармацевтичните компании да се откажат от патентите върху ваксините, с което да се разшири глобалното предлагане и да се намали разликата във ваксинацията между богатите и бедните страни. Противници, като Германия, твърдят, че защитата на интелектуалната собственост е жизненоважна за иновациите и казват, че премахването на патенти няма значително да увеличи предлагането поради ограничен производствен капацитет и недостатъчни компоненти на ваксината.

Според Световната здравна организация 87% от дозите ваксини са отишли в страните с висок или горен среден доход, докато страните с ниски доходи са получили едва 0.2%. В статия, публикувана в петък, главният икономист на МВФ Гита Гопинат каза, че ваксинирането на 60% от световното население до средата на 2022 г. ще струва едва 50 млрд. долара.

Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на Pfizer, заяви, че компанията ще предостави 2 млрд. дози от ваксината си за страните с ниски и средни доходи през следващите 18 месеца. Pfizer очаква продажбите на ваксината да достигнат около 26 млрд. долара до края на тази година, като маржът на печалбата се доближава до 30%. BioNTech, която получи 325 милиона евро от германското правителство за разработването на ваксината, заяви, че се ангажира да снабдява с ваксината си страни с ниски доходи на по-ниска цена.

Всички знаем, че никой няма да бъде в безопасност, докато всички не са в безопасност“, добави компанията.

BioNTech реализира нетна печалба от 1.1 млрд. евро през първите три месеца на годината, главно благодарение на дела си от продажбите от COVID ваксината, в сравнение със загуба от 53 млн. евро за същия период на миналата година.

Продажбите на COVID ваксини на Moderna достигнаха 1.7 млрд. долара през първите три месеца на тази година и имаха първото си печелившо тримесечие, съобщава компанията по-рано този месец. Goldman Sachs очаква Moderna да спечели 13.2 млд. долара приходи от коронаваксини през 2021 г.

Коментари: 0