Германия губи 45 млрд. евро при Brexit

Излизане на Великобритания може да доведе до всеобхватна финансова криза в ЕС

Германия губи 45 млрд. евро при Brexit

До началото на 2017 г. германската икономика ще загуби 45 млрд. евро при излизане на Великобритания от ЕС. Това сочи анализ на немската DZ Bank (Германската централна кооперативна банка).

„Отрицателният ефект ще се усети още през второто полугодие на тази година. Според кризисния ни сценарий за Германия ще настъпи лека рецесия около Нова година“, заяви икономистката на банката Моника Бовен.

Според анализа брутният вътрешен продукт (БВП) на Федералната република за 2017 г. няма да се повиши с очакваните 1,7%, а едва с 0,5 на сто. За тази година растежът няма да е 1,8%, а 1,4 на сто или загуба от 45 млрд. евро.

„За германската икономика на карта е заложено твърде много, тъй като Великобритания е един от най-важните ни търговски партньори“, каза Бовен с оглед на насрочения за 23 юни референдум на Острова.

Според сегашните социологически проучвания британските избиратели са раздвоени по въпроса за или против излизането на страната от ЕС.

Миналата година Германия е изнесла за Великобритания стоки за 90 млрд. евро, което е рекорд. По-голям е бил износът единствено за САЩ и Франция

„Износът за Великобритания през 2015 г. значително допринесе за стабилизиране на немската конюнктура. При Brexit последствията за германския износ ще са чувствителни“, посочи Бовен.

Според нея истинските последствия за Великобритания при Brexit щели да се усетят след години, но Германия щяла да пострада още сега.

„Това е дяволски кръг – обезценяване на валута, падане на курсове на пазара на акции и уплашени чужди инвеститори. Това би довело до шоково застиване във финансовия сектор, което ще се отрази пагубно на реалната икономика“, предупреждава икономистката.

Тя не изключва и всеобхватна криза в ЕС, ако Великобритания излезе от съюза. Имало голяма опасност да се породят съмнения относно бъдещето на Европа, както и на еврозоната. Това щяло да доведе и до политическа криза с болезнени последствия.

„Една политическа криза в ЕС най-вероятно би довела до осезаеми турбуленции на финансовите пазари“, не крие опасенията си Моника Бовен. 

Коментари: 0