Над 20 града се включиха в деня без асансьори

В инициативата се включиха доброволци от Испания, Италия, Литва, Латвия, Украйна и Германия

Над 20 града се включиха в деня без асансьори

Европейската инициатива "Ден без асансьори" се проведе за втора поредна година вчера в повече от 20 града в цялата страна. Най-активни бяха участниците в София, Пловдив, Бургас, Добрич, Сливен, Поморие, Велико Търново, Плевен, Монтана, Стара Загора, Ямбол и Провадия. 

В организацията на различните активности помагаха и доброволци не само от България, но и специално пристигнали за случая ентусиасти от Испания, Италия, Литва, Латвия, Украйна и Германия. 

Проектът в България се организира от сдружение BG Бъди активен, координатор на кампанията NowWeMOVE, които призоваваха всички символично да затворят асансьори и ескалатори и да изберат стълбите поне за един ден в годината. От 2014 г. инициативата у нас се финансира от фондацията на Coca-Cola.

През 2015 г. близо 300 хил. българи избраха стълбите вместо асансьора, а посланик на инициативате бе Кристалина Георгиева, която взе активно участие и привлече хиляди последователи из цяла Европа. Тази година Георгиева посрещна Деня без асансьори в Пловдив и отново призова да бъдем активни и да използваме всички възможности за движение.

Като част от инициативата бе организирано и надбягване по стълбите на десететажния Витоша Парк Хотел. Студентката от УНСС Магдалена Терзиева, която е член на мажоретния състав на университета, спечели изкачването в надпреварата при дамите. Тя успя да изкачи десетте етажа на сградата само за 39 секунди. При мъжете най-бърз беше студентът от Софийския университет Никола Ралчев, който постигна време 34 секунди.

Един от най-вълнуващите моменти в Европейската инициатива "Ден без асансьори" в България бе активността на фондация "Милосърдие" в Сливен, които направиха възможно в събитието да се включат и хора с увреждания. Въпреки двигателните си проблеми, ентусиастите изкачиха стълбите на парк Юнак и на хълма младежите, развявайки българския флаг, позираха с надпис ,,СПОРТУВАЙ ЗА ЗДРАВЕ".

Коментари: 0