Германия има сили да се справи с евентуална икономическа криза

Финансовият министър смята, че спадът няма да е колкото беше през 2008/2009 г.

Олаф Шолц:

Германия има сили да се справи с евентуална икономическа криза

Снимка: БТА

Германската икономика може да се справи с кризата, ако има такава. Това каза германският финансов министър Олаф Шолц пред обществената телевизия ARD, уточнявайки, че спадът няма да е толкова лош, колкото беше 2008/2009 г.

„Ние сме добре подготвени, тъй като разполагаме с прилични финансови ресурси. Така че, ако има икономическа криза, можем да предприемем мерки за противодействие, но в момента виждаме само по-бавен растеж“, казва Шолц.

Според него, ако на хоризонта се появи криза, толкова сериозна, колкото през 2008/2009 г., Германия „ще може да направи всичко необходимо“, но добави, че не предвижда подобен сценарий, като прогнозите сочат, че икономиката ще се подобри - макар и по-бавно, отколкото се очакваше по-рано.

Много икономисти очакват икономиката да изпадне в рецесия през третото тримесечие след свиването си през второто. Водещите в Германия икономически институти по-късно в сряда се очаква да понижат прогнозите си за растеж за тази и следващата година, заявиха източници на Reuters.
Коментари: 0