Германия отчита най-слабия си икономически растеж за последните 7 години

Немската автомобилна индустрия е поставена под напрежение

Германия отчита най-слабия си икономически растеж за последните 7 години

Снимка: БТА

1632 ~ 2 мин. четене

Германската икономика е нараснала с 0.6% през 2019 г. по данни на федералната германска статистика Destatis. Това е най-слабото покачване на икономиката от 2013 г. насам.

Слабото разрастване на брутния вътрешен продукт (БВП) бе очаквано от анкетираните от Reuters икономисти. Стойността на БВП за 2019 г. показа забавяне от 1.5-процентовия ръст, регистриран през 2018 г., и 2.2-процентовия ръст, наблюдаван в германската икономика, през 2017 г.

„Германската икономика расте за десета поредна година. Това е най-дългият период на растеж в обединена Германия. През 2019 г. обаче темпото се загуби“, заявяват от Destatis. „Растежът през 2019 г. се дължи основно на разходите за потребление. Германският износ продължава да се увеличава на годишна база през 2019 г. въпреки по-бавното темпо в сравнение с предишни периоди“, се казва още.

Според Destatis икономическото представяне е било успешно в сектора на услугите, но не и в промишлеността. Спадът в икономическия растеж е тенденция в страната през последните години и бе затвърден от напрежението в глобалната търговия, което удари износа на стоки. Местната автомобилна индустрия също е поставена под напрежение заради забавените продажби на автомобили и промените в производството, свързани със създаването на по-екологични електрически машини.

CNBC описват 2019 г. като мъчителна за най-голямата европейска икономика, която обикновено е смятана за движещата сила в растежа на еврозоната. През изминалата година обаче страната за малко не влезе в техническа рецесия (две поредни тримесечия на отрицателен растеж).

Според предварителни изчисления Германия ще отчете за 2019 г. деветия си пореден бюджетен излишък, като този път той ще е в размер на 49.8 млрд. евро - малко под рекордния за страната излишък от 62.4 млрд. евро от 2018 г.

Големият бюджетен дефицит бе очакван и заради него страната бе критикувана и призовавана да използва парите за стимулиране на икономиката.

Коментари: 0