Германия планира допълнително увеличение на цената на писмата

Deutsche Post доставя 59 милиона писма на ден в страната

Германия планира допълнително увеличение на цената на писмата

Снимка: Deutsche Post

Германското правителство може да приеме по-голямо увеличение на цената за изпращане на писмо от планираното по-рано, съобщи Frankfurter Allgemeine Zeitung, изпращайки акциите на Deutsche Post с 2,6% нагоре в понеделник, пише Ройтерс.

Позовавайки се на източници, вестникът посочва, че пощенските пратки с писмо могат да бъдат увеличени до 85 или 90 цента от това лято при промени в законодателството, които се очаква да бъдат инициирани от Министерството на икономиката тази седмица.

Повишението ще бъде по-голямо, но ще се случи по-късно, като ще е до 4,8% за стандартната ставка от 70 евроцента, които първоначално беше предвидено да влязат в сила от април и да останат в сила до края на 2021 г. ,

От министерството на икономиката не бе предоставен никакъв коментар, но Федералният регулатор на мрежата, който наблюдава пощенския пазар, потвърди, че правителството работи по нова пощенска директива.

Регулаторът е наясно с разискванията на правителството и проучва дали да направи краткосрочни промени в текущите си обсъждания за коригиране на пощенските такси, каза говорител.

Deutsche Post, която доставя 59 милиона писма на ден в Германия и има пазарен дял от 62%, приветства обсъжданията на правителството, но отказа да коментира колко ще се увеличат пощенските разходи.

Компанията, която е отчасти държавна собственост, се радва на бум в обемите благодарение на бързия растеж на пратките от онлайн търговци като Amazon.com и Zalando, но увеличението на цените не върви със същите темпове, с които и разходите, коментира Ройтерс.
Коментари: 0