Новите правила за касовите апарати затрудняват 65% от фирмите

На компаниите им трябва повече време за въвеждане на новите изисквания, сочи проучване на БСК

Новите правила за касовите апарати затрудняват 65% от фирмите

Снимка: Maxpixel

1780 ~ 1 мин. четене
65% от компаниите няма да могат да изпълнят новите изисквания на Министерството на финансите по отношение на касовите апарати. Това е установило проучване на Българската стопанска камара (БСК), което беше представено днес на дискусията, свикана от работодателската организация.

Новите правила предвиждат регистрираните по ДДС компании да подменят фискалните си устройства до 31 март, а за нерегистрираните по ДДС фирми срокът е до края на месец юни. От БСК обясниха, че нямат проблем с мерките, целящи повече прозрачност относно приходите на фирмите, но според тях на дружествата им трябва по-дълъг период за съобразяване с новите условия. Причината е, че в почти всички компании ще се наложи подмяна на касовите апарати и разходите ще са високи.

Председателят на БСК Радосвет Радев все пак коментира, че финансовото министерство трябва да коригира някои от новите правила за касовите апарати, тъй като в настоящия си вид въпросните регулации не защитават търговската тайна.

Влизащите от 1 април законодателни промени за касовите апарати целят да се въведе отчитане в реално време колко и какви стоки и услуги продава всяка компания в България. Именно за да е възможно на всеки пет минути да се отчитат издадените от търговците касови бележки, се налага подмяна и на софтуера, управляващ касовите апарати. Ще има полза и за купувачите – чрез приложение за смартфона те ще могат да проверяват дали издадената им касова бележка е реална.
Подкрепи Economic.bg