Унгария освобождава от данък майките с 4 деца

Орбан представи национален план за данъчни отстъпки и евтини заеми за семейства с цел увеличение на раждаемостта

Унгария освобождава от данък майките с 4 деца

Виктор Орбан

Снимка: БТА

4817 ~ 2 мин. четене
Унгарското правителство обяви нови данъчни облекчения за семействата като част от усилията за увеличаване на раждаемостта. Мерките, обявени от премиера Виктор Орбан по време на речта му в неделя за "Състоянието на нацията", целят да насърчат жените да раждат повече деца и да обърнат тренда на намаляване на населението.

"Имаме нужда от унгарски деца", заяви Орбан в речта си.

Преференциите включват:
  • Освобождаване от данък върху доходите на жени, които раждат и отглеждат най-малко четири деца и субсидия от 8 825 долара за закупуване на 7-местен автомобил за семейства с три или повече деца;
  • Нисколихвени заеми от 35 300 долара за жени под 40 години, които се женят за първи път. Една трета от дълга ще бъде опростена, когато се роди второ дете, а целият заем се опрощава след раждането на третото дете;
  • Ще бъде разширена програмата за кредитиране на семейства с поне две деца, което да им помогне да си купят жилища.
Орбан, който обяви темата "нулева толерантност към имиграцията" като основна през последните четири години и бе избран за трети пореден мандат през април, каза, че новата инициатива има за цел да "осигури оцеляването на унгарската нация".

Премиерът Орбан също така насочи внимание в изказването си към изборите през май за Европейски парламент, като повтори обвинението си, че ръководството на Европейския съюз иска да напълни континента с мигранти, повечето от които мюсюлмани.

"Трябва да разберем, че европейските народи са стигнали до исторически кръстопът", каза Орбан. "Тези, които решават в полза на имиграцията и мигрантите, независимо от това защо го правят, всъщност създават държава със смесено население", добави той.

След речта на Орбан няколкостотин членове и поддръжници на основните опозиционни партии в Унгария проведоха анти-Орбан митинг, който започна от замъка Буда. Събитието имаше за цел да протестира срещу неотдавнашните глоби, които държавната служба за одит наложи на няколко опозиционни партии.

Опозиционните лидери заявиха, че глобите, които не могат да бъдат оспорени в унгарските съдилища, са политически мотивирани и целящи да попречат на техните кампании за Европейския парламент и общинските избори в Унгария по-късно тази година.
Подкрепи Economic.bg