Германия си връща златните запаси

Във Франкфурт вече се съхраняват около 1400 тона

Германия си връща златните запаси
Германската федерална банка (Бундесбанк) с ускорени темпове връща златния запас на Германия от задгранични хранилища, съобщи днес председателят й Йенс Вайдман, цитиран от БГНЕС. Както обясни той, изпълнява се приетата от ФРГ нова концепция за съхраняване на златото, като до 2020 г. във Франкфурт трябва да бъде прехвърлен половината от златния запас на страната. 

„Откакто бе приета новата концепция на съхраняване, във Франкфурт бяха доставени 366 тона злато на обща стойност приблизително 11,5 милиарда евро. Така там сега се съхраняват около 1400 тона или 41,5% от нашия златен запас“ – цитира Дойче веле изявлението на Вайдман. 

По думите му останалата част ще се съхранява в Ню Йорк и Лондон, а договорът за съхраняване на германското злато в хранилището на френската централна банка в Париж ще бъде развален. 

Златният запас на Германия, който фактически е допълнителен валутен резерв, е около 3400 тона и е вторият в света след този на САЩ. 

Той е не само гаранция за германската промишленост, но и в определена степен финансов стабилизатор на обединена Европа, осигуряващ водеща роля в нея на Германия. 

Германските власти започнаха са формират златния запас през 1951 г. след икономическия бум в Германия.
Коментари: 0