Германска компания се отказа от „Северен поток 2“ заради санкциите

Последният участък от строителството на спорния тръбопровод сега изглежда още по-несигурен

Германска компания се отказа от „Северен поток 2“ заради санкциите

Снимка: Nord Stream

САЩ наложиха санкции срещу руския кораб за полагане на тръби, който се очакваше да завърши изграждането на газопровода „Северен поток 2“, докато няколко западни компании също се отказват от проекта от страх от санкции. 

Последният участък от строителството на спорния тръбопровод сега изглежда още по-несигурен и дори руският газов гигант „Газпром“ предупреди инвеститорите, че проектът „Северен поток 2“ може да бъде спрян или напълно прекратен поради извънредни обстоятелства, включително „политически натиск“.

Държавният департамент на САЩ във вторник наложи санкции срещу базираната в Русия кораба „Фортуна“, който участва в изграждането на газопровода "Северен поток-2", и неговия собственик, компанията KVT-Rus.

„Северен поток 2“, ако бъде завършен, ще даде на Русия средствата да заобиколи напълно Украйна, лишавайки Украйна от жизненоважни приходи и отваряйки я за по-нататъшни руски агресивни действия, като същевременно предоставя средства за използване на природните ресурси като инструмент за политически натиск и злонамерено влияние срещу Западна Европа. Днешното съобщение показва, че Съединените щати не се страхуват да държат отговорни онези, които продължават да помагат и да подкрепят този инструмент на руската принуда“, заяви Държавният департамент на САЩ.

Междувременно германският инженерен и строителен гигант Bilfinger информира САЩ и компанията Nord Stream AG, че ще се откаже от проекта, ставайки първата германска фирма, която се оттегли от „Северен поток 2“, съобщи германският таблоид Bild, позовавайки се на писма от Bilfinger, с които разполага.

Според изданието компанията е сключила договор за доставка на системи за безопасност и контрол на процеса за тръбопровода на стойност 15 милиона евро.

Под въпрос е и застраховането на газопровода, тъй като швейцарската Zurich Insurance Group ще се откаже от работа с проекта заради заплахата от санкции от страна на САЩ.

Разширяването на санкциите на САЩ срещу „Северен поток 2“ е вид хибридна война, използвана от САЩ, заяви миналия месец прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков.

Междувременно стана ясно, че днес се очаква депутатите от Европейския съюз да подкрепят резолюция, призоваваща блока да спре завършването на газопровода "Северен поток 2", в отговор на ареста на критика на Кремъл Алексей Навални. Проектът на резолюцията, който не е задължителен, но има политическа тежест, търси незабавно спиране на строителството на германско-руския газопровод "Северен поток 2".

Коментари: 0