Унгария първа в ЕС одобри ваксините на AstraZeneca и Sputnik V

Използването им обаче трябва да бъде одобрено и от паневропейския регулатор

Унгария първа в ЕС одобри ваксините на AstraZeneca и Sputnik V

Снимка: Pixabay

Унгарският лекарствен регулатор даде първоначално одобрение за използване на ваксините срещу COVID-19 на британската компания AstraZeneca и руската Sputnik V. Новината бе обявена от ръководителя на кабинета на премиера Виктор Орбан, потвърждавайки съобщения в медиите.

„Унгария е първата държава от ЕС, която признава всички предимства на ваксината Sputnik V и разрешава използването ѝ. Това решение се основава на безопасността и ефикасността на ваксината, което е доказано в клинични изпитвания с повече от 90% ефективност“, каза Кирил Дмитриев, ръководител на Руския фонд за директни инвестиции (RDIF), относно регистрацията на ваксината.

След одобрение от унгарския регулатор използването на ваксината трябва да бъде потвърдено и от паневропейския регулатор. Русия вече е подала заявление до Европейската агенция по лекарствата (EMA) за регистрация на Sputnik V. Научните изпитания може да започнат през февруари.

EMA също не е одобрила ваксината, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет във Великобритания, но решение се очаква на 29 януари, пише Reuters.

Руската ваксина Sputnik V на института "Гамалея" беше регистрирана в Близкия изток - в Палестина, в Южна Америка - в Аржентина и Боливия, и в Африка - в Алжир. Освен това Sputnik V е регистриран в Сърбия. Ваксината се тества в редица страни.

Коментари: 0