Франция е готова да спаси Eurostar

Предстоят обаче преговори с британското правителство, които според експерти няма да са лесни

Франция е готова да спаси Eurostar

Снимка: БТА

Френската държава е готова да помогне финансово Eurostar International Limited – компанията, която оперира влаковете по тунела под Ламанша, съобщава Reuters. Агенцията цитира френския младши транспортен министър Жан-Батист Джебари, който по време на днешното парламентарно изслушване е заявил, че се водят преговори с британското правителство по въпроса.

Само преди няколко дни компанията предупреди, че се бори за оцеляване, тъй като пътникопотокът се е сринал и финансовото ѝ състояние се влошава.

Ив Крозе от Университета в Лион, един от най-добрите френски икономист по темата с транспорта, прогнозира, че преговорите между двете правителства ще приличат на „канадска борба“. Според него Обединеното кралство ще трябва да получи достатъчно основание, за да подкрепи железопътната връзка.

„Ако искате да запазите Eurostar, трябва да дадете много публични средства. Това е същото следствие, което имахме след война“, каза той. „Вероятно ще сме свидетели на „канадска борба“ между Великобритания и Франция за това. Ясно е, че не е възможно да спре Eurostar. Имаме нужда от Eurostar.“

Компанията допринася за 800 млн. британски лири всяка година за британската икономика.

Подобно на авиокомпаниите, карантините и ограниченията за пътуване затрудниха достъпа на Eurostar до пазарите му по време на пандемията. За разлика от авиокомпаниите обаче, Eurostar е изключен от програмите за държавни заеми, които представляват спасителен пояс. Трафикът под Ламанша е спаднал с над 95%, а услугите са съкратени до минимум.

Коментари: 0