Влакът под Ламанша се бори за оцеляване

Операторът Eurostar International е повлиян от колапса при пътуванията между Великобритания и европейските страни

Влакът под Ламанша се бори за оцеляване

Снимка: Стопкадър/YouTube

Eurostar International Limited, железопътната компания, осъществяваща международните влакови услуги между Великобритания и континентална Европа през Ламанша, се бори за оцеляване. Фирмата предупреждава, че е в „много критично“ финансово състояние, тъй като е повлияна от колапса при пътуванията между Острова и европейските страни поради пандемията от коронавируса.

В момента се движи само по един влак във всяка посока между Лондон и Париж, докато преди пандемията компанията е предоставяла повече от 50 ежедневни услуги и два влака на час по време на пиковите часове.

Кристоф Фанише, старши изпълнителен директор на френската държавна железопътна фирма The Societe Nationale Des Chemins De Fer Francais (SNCF), която е мажоритарен акционер в Eurostar, заяви, че компанията „е в критично състояние“. Според него броят на пътниците е намалял с 95% след март 2020 г. в сравнение с предходната година.

"Предвид броя на пътниците, това е група, която е била засегната повече от авиокомпаниите", каза той.

Говорител на Eurostar каза: „Без допълнително финансиране от правителството съществува реален риск за оцеляването на Eurostar, тъй като сегашната ситуация е много сериозна."

Правителството заяви, че редовно се ангажира с Eurostar. "Ще продължим да работим в тясно сътрудничество с тях, тъй като подкрепяме безопасното рестартиране и възстановяване на международните пътувания.

Коментари: 0