Заведенията отварят въпреки забраната и излизат на протест

Още в началото на седмицата заведенията заплашиха властта с масово отваряне

Заведенията отварят въпреки забраната и излизат на протест

Снимка: Красимир Свраков

Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Заведенията в България ще отворят врати на 1 февруари независимо от противоепидемичните мерки, които ще са в сила в страната. Това заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред Economic.bg.

Заплахата за масово "протестно отваряне" по модела на Италия дойде още в началото на седмицата, но след като на днешния брифинг на Националния оперативен щаб дойде министър-председателя Бойко Борисов, който обяви, че към момента няма да се отварят заведенията, браншовите организации обявиха и национален протест под наслов „Марш към свободата“. Той ще се проведе на 27 януари от 12:00 ч пред сградата на Министерския съвет.

„Основният дълг и отговорност на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията е да защитават интересите на нашия бранш. Отново сме изправени до стената, след като месеци наред бяхме заблуждавани с подвеждаща информация“, казват от браншовите организации. За нас няма друго възможно решение, освен да обявим несъгласието си с тази поредна несправедливост и дискриминация спрямо бизнеса ни, казват още те.

Днес Бойко Борисов обяви, че до 31 януари ще се следи ситуацията в страната и след това ще се решава какви ще са мерките. Което означава, че към 1 февруари, за когато е обявено масовото отваряне, все още не е ясно какви ще са противоепидемичните мерки в страната.

Припомняме, че през изминалия уикенд станахме свидетели на няколко незаконни партита, които бяха организирани в Пловдив и София въпреки забраната. И на двете заведения, както и на присъстващите на купона бяха съставени актове за неспазване на заповедта на министъра на здравеопазването.

Коментари: 0