Биткойн потъна още заради Байдън

Криптовалутата етериум обаче продължава да поскъпва

Биткойн потъна още заради Байдън

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Най-популярната криптовалута в света биткойн потъна с 10% до 31 977 долара за брой, удряйки десетдневно дъно, предава Reuters, позовавайки се на данни от няколко криптоборси. Понижението идва след поставения по-рано този месец ценови рекорд от 42 хил. долара. Оттогава насам обаче дигиталното злато върви надолу, а последният спад се обвързва с встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън.

Според анализаторите цената на криптовалутата се е повлияла силно от съобщението на Deutsche Bank, в което се казва, че „биткойн и американските технологични акции се разглеждат от инвеститорите като най-големите пазарни балони в момента“. Според институцията купувачите на криптовалута трябва да бъдат много предпазливи и да поставят всяко нейно движение под съмнение.

Другият фактор, отчетен от анализаторите, е поемането на управлението на САЩ от Джо Байдън вчера, който встъпи в длъжност няколко часа преди поевтиняването. У инвеститорите се зароди още по-голямо съмнение в сигурността на биткойн, след като администрацията на демократа заяви, че всички криптовалути трябва да се регулират.

В първите си часове като президент на САЩ той измени няколко закона, въведени от Тръмп, но нищо свързано с пазарите. Въпреки това обаче инвеститорите са на мнение, че бъдещи регулации рано или късно ще има.

Малко след 15:00 ч. българско време биткойн се търгува на 32 357 долара, според CoinDesk.

Движението на втората най-популярна криптовалута в света обаче е още по-интересно. В началото на годината Етериум (ETH) надмина 1000 долара за първи път от съществуването си и оттогава кръжи около това ниво. Според компанията за пазарни проучвания Fundstrat Global Advisors ETH има реални възможности да надмине 10 хил. долара съвсем скоро.

Дейвид Гридър, който е ключов стратег в компанията, заяви пред Bloomberg, че „етериум сега е най-добрата игра за инвестиция спрямо риск / печалба в крипто“. Етериум мрежата има потенциала да се мащабира значително и да обработва транзакции на ниво, подобно на Mastercard и Visa, смята той.

Според други инвестиционни експерти обаче ETH, колкото и да расте, няма да достигне курса на биткойн, на което мнозина се надяват. Причината според тях е, че етериум е „една по-стабилна версия на биткойн, която е за начинаещи“.

Към момента ETH се търгува за 1250 долара, според Coindesk.

 

Коментари: 0