Снимка на деня: Борисов, Вучич и „Балкански поток“

От пресслужбата на Министерски съвет не съобщиха за премиерския подарък

Снимка на деня: Борисов, Вучич и „Балкански поток“

Снимка: Novosti

Премиерът Бойко Борисов връчи на сръбския външен министър Никола Селакович, който беше на посещение в България, необичаен подарък за президента на Сърбия Александър Вучич. Първоначално Министерският съвет не съобщи нищо по този повод, но благодарение на сръбското издание „Новости Сърбия“ се разбра, че става въпрос за платно, на което са изобразени дамата лидери на двете държави и строящият се „Балкански поток“.

Днес, след като се разбра за картината с Борисов и Вучич, от правителствената пресслужба изпратиха уточнение, че тя е изработена като част от поредица от платна във връзка с проекта и е по инициатива на саудитския консорциум „Аркад", който бе избран да строи разширението на "Турски поток" през България. Картините били предназначени за предстояща изложба в Националния исторически музей. Изложбата се организира съвместно от „Аркад", „Булгартрансгаз" и НАИМ при БАН и "ще покаже археологически артефакти, открити по трасето на „Балкански поток".

Едно от платната, чийто художник е Симеон Кръстев, е връчена от "Аркад" на "Булгартрансгаз", който в последствие я предават на министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът е решил картината да бъде изпратена на президента на Сърбия Александър Вучич като спомен от посещението му в България през юни миналата година, когато българският министър-председател и сръбският президент направиха оглед на строителството на „Балкански поток".

В рамките на вчерашната среща в Министерския съвет Бойко Борисов изпрати картината на президента Вучич чрез министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович и съпругата на сръбския президент - Тамара Вучич, която е специален съветник в кабинета на министъра на външните работи. Картината е подарена по протоколен път и правителствената информационна служба не разполага със снимки, казват от МС.

Коментари: 0