Китай санкционира Помпео и 28 служители от екипа на Тръмп

Забранява се влизането им в част от страната, а свързаните с тях компании и институции им се ограничават бизнес правата

Китай санкционира Помпео и 28 служители от екипа на Тръмп

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Китай заяви, че иска да си сътрудничи с новата американска администрация на президента Джо Байдън, но същевременно обяви санкции заради "лъжи и измами" на оттеглящия се държавен секретар Майк Помпео и 27 други висши служители от кабинета на Доналд Тръмп, пише Bloomberg.

Този ход се възприема като сигнал колко ядосани са в Пекин, особено заради обвинение, което Помпео направи в последния си цял работен ден, че Китай от години извършва геноцид срещу своите уйгурски мюсюлмани. Тази оценка заяви, че споделя и Антъни Блинкен, изборът на Байдън за наследник на Помпео.

Този ход на Китай е "непродуктивен и циничен", заяви говорителката на Съвета за национална сигурност към президента Байдън. Според Емили Хорн фактът, че това се прави в деня на встъпване в длъжност на новия президент, е опит да се използват партийните различия в САЩ.

Aмериканците и от двете партии критикуват този ход, а президентът Байдън очаква да работи с лидерите им, за да може Америка да е по-силната страна в конкуренцията с Китай", коментира Хорн.

В рядко срещано със скоростта си отхвърляне на отношенията си с Вашингтон при Тръмп китайското външно министерство обяви санкциите в изявление, което се появи на уебсайта му приблизително по времето, когато Байдън полагаше президентската клетва.

Помпео и останалите бяха обвинени, че са "планирали, насърчавали и изпълнявали поредица от безумни действия, сериозно са се намесвали във вътрешните работи на Китай, подкопавали са интересите на Китай, обиждали са китайския народ и сериозно са подронвали отношенията между Китай и САЩ", се казва в съобщението.

Другите напуснали и бивши санкционирани служители на Тръмп включват търговския съветник Питър Наваро, съветниците по националната сигурност Робърт О'Брайън и Джон Болтън, министъра на здравеопазването Алекс Азар, посланика в ООН Кели Крафт и бившия помощник на Тръмп Стив Банън.

На 28-те бивши служители и членовете на близките им в семейството ще бъде забранено да влизат в континентален Китай, Хонконг или Макао, а на компании и институции, свързани с тях, ще бъде ограничено правото да правят бизнес с Китай.

Брайън О'Тул, експерт по санкциите в неправителствения институт Атлантическия съвет, вижда в този ход на Китай ответна мярка и "преди всичко политически изявления". "Подозирам, че те ще се възползват за санкциите по-скоро от конкретен случай, отколкото от някакво подробно описано ограничение", каза той за Reuters.

Китай наложи санкции срещу американските законодатели през последната година, но пренасочването към бивши и напускащи американски служители се смята за необичаен метод.

Вкарването на мъже, жени и деца в концентрационни лагери и опитите на практика да ги превъзпитават в привърженици на идеологията на Китайската комунистическа партия, всичко това говори за усилие за извършване на геноцид", каза Блинкен.

Китай многократно отхвърля обвиненията в злоупотреба в своя автономен регион Синцзян, където комисия на ООН заяви, че поне 1 милион уйгури и други мюсюлмани са били задържани в лагери. В отговор на обвиненията в Синцзян говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг обвини Помпео, че е изговорил много лъжи през последните години, а това е поредната от тях.

Пекин се надява новата администрация да работи съвместно с Китай в духа на взаимно уважение, съобразяване с различията и осъществяване на повече сътрудничество в полза на всички и в повече сектори", заяви Чунинг.

"Надяваме се, че новата администрация на САЩ може да намери свое разумно и хладнокръвно решение по въпросите на Синцзян", допълни говорителят.

Коментари: 0