„Хидрострой“ започна строежа на северния обход на Бургас

Той е с дължина 4.7 км и ще струва на АПИ 57 млн. лв.

„Хидрострой“ започна строежа на северния обход на Бургас

Снимката е илюстративна

Снимка: Pixabay

Строежът на северния обходен път на Бургас започна, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Дължината на трасето е 4.7 км, а сумата, която ще бъде платена за неговото изграждане, е 57 млн. лв. Средствата са от републиканския бюджет, а срокът за изпълнение е 18 месеца.

Изпълнител на строително-монтажните работи е „Пътстрой Бургас“ ЕООД, дъщерно дружество на "Хидрострой". Договорът е за 57 млн. лв. с ДДС. Строителният надзор е възложен на Обединение „Бургас 2020“, с участници: „Пътконсулт 2000“ ЕООД, „Ен ар Консулт 2000“ ЕООД и „Три ЕС“ ЕООД. Техният договор е за 673 200 лв. с ДДС.

Целта на новото трасе е да отпуши трафика към Поморие и Слънчев бряг като се избегнат огромните задръствания на входа на Бургас откъм АМ "Тракия". То ще служи и като пряка връзка между магистралата и летището в морския град. 

Северният обходен път ще започва при 230-ти км на път I-9 Сарафово - Бургас, непосредствено след Атанасовското езеро и в близост до настоящото кръстовище, ще преминава на запад заобикаляйки езерото, а след това ще се насочва към път I-6 Ветрен - Бургас и ще завършва при 493-ти км на първокласния път при селскостопанския надлез.

Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети, както и локални платна. Връзката на новото трасе със съществуващата пътна мрежа ще се осъществява чрез 4 пътни възли.

Заради строителните работи до 50 км/ч е ограничено движението в близо 800 м участък от път I-6 Ветрен - Бургас (от км 493+135 до км 493+928), при селскостопанския надлез, който е в урбанизираната територия на гр. Бургас.

Коментари: 0