Биткойн и Tesla – балоните, които вероятно ще се спукат през 2021 г.

Инвестициите в тях изригнаха твърде бурно през миналата година

Биткойн и Tesla – балоните, които вероятно ще се спукат през 2021 г.

Снимка: Unsplash

Биткойн и американските технологични акции се разглеждат от инвеститорите като най-големите пазарни балони в момента, според проучване на Deutsche Bank.

Изследването се базира на отговорите на 627 пазарни професионалисти и е проведено между 13 и 15 януари, уточнява CNBC. 89% от анкетираните смятат, че някои финансови пазари са на „балонна“ територия. От тях биткойн и американските акции са на върха в списъка.

На криптовалутата се гледа като на екстремен случай. Половината от запитаните ѝ дават оценка 10 по скалата 1-10 за това дали е балон. Американските акции имат среден резултат 7.9 точки. Запитани дали те са балон, 83% от анкетираните поставят оценка над седем по скалата до 10.

Според инвеститорите биткойн и акциите на Tesla е по-вероятно да се понижат, отколкото да вървят нагоре през идната година. „Мнозина очакват, че по-скоро да се свият наполовина, отколкото да се удвоят, като Tesla е по-уязвима“, сочи проучването на Deutsche Bank

Биткойн преживя еуфорична година, удряйки рекордните 42 000 долара за брой само преди две седмици. Цената представлява над 800% ръст в сравнение с курса от миналия март, като покачването бе отбелязано на фона на опасенията около пандемията от коронавирус. Оптимистите твърдят, че поскъпването е резултат на повишения институционален интерес, както и от разбирането им, че биткойн може да бъде сигурно убежище, подобно на златото. Скептиците, от друга страна, казват, че криптовалутата е спекулативен актив и пазарен балон, който може да се спука някой ден.

Междувременно Tesla също претърпя огромен ръст на цената на акциите си през 2020 г., което пък коронова изпълнителния ѝ директор Илон Мъск с титлата най-богат човек на света. Книжата на компанията поскъпнаха с над 700% за 12 месеца.

Коментари: 0