Борисов отказва засега да отвори заведенията

Можем да направим компромис единствено при образованието, каза министър-председателят

Борисов отказва засега да отвори заведенията

Снимка: Economic.bg/Архив

Министър-председателят Бойко Борисов отказва за момента да отвори заведенията въпреки оптимистичните данни за разпространението на COVID-19. От 08.00 до 10.00 ч водихме преговори. Оптимизмът, който има във всички нас на база на днешните показатели, много рязко докторите го опровергават. Можем да направим компромис единствено при образованието, каза Борисов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

Мерки срещу COVID-19

"Разбрахме се до 31 януари да наблюдаваме как върви броят на заболелите и починалите, както и възстановяване на медицинския екип. След това ще вземем решение освен учениците кое друго можем да отворим и за колко", уточни Борисов.

Решението идва само няколко дни, след като заведенията заплашиха властите с масово отваряне на бизнеса си по "италианския модел" въпреки забраната. Те обявиха и стачна готовност, ако не бъдат разхлабени мерките, тъй като, според тях, са се превърнали в изкупителна жертва на пандемията. Освен това те обвиниха властта и в забавяне на изплащането на обещаните им компенсации. 

Бойко Борисов цитира данни, според които заетите в ресторантьорския бранш в България са около 30 000, но едва 6300 са подали заявления за подпомагане. Така той намекна, че голяма част от бранша работи в сивия сектор. Подобно предположение можеше да се разчете и в думите на социалния министър Деница Сачева, която преди няколко дни също цитира данните за малкия брой заявления за подпомагане, добавяйки, че някои заведения вероятно се притесняват да изсветлят по този начин бизнеса си.

По думите на Борисов евентуално удължаване на мерките ще струва на България близо 100 млн. за подпомагане на неработещия бизнес.

Против разхлабването на мерките се обявиха и здравните власти, включително председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, както и главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според тях е рисковано да се разхлабват мерките в момент, когато по-заразният щам на коронавируса, който първоначално се появи във Великобритания, вече вероятно е и в България. 

"Новата разновидност на COVID-19 не води до по-тежки заболявания, но се разпространява много по-бурно. В момента във Великобритания 10 души заразяват 27. Това предстои да се случи в цяла Европа", каза доц. Ангел Кунчев. По думите му разпространението на новия щам върви, макар и с различни темпове. „В рамките на 4 седмици в Англия той успя от 10% да заеме дял над 75%. По същия начин в Ирландия от 2% достигна 40%. Всички, които сега излизат положителни, са с новия щам. Подобна е картината и в Нидерландия", посочи още той.

Коментари: 0