Германски индустриалци с интерес за инвестиции в България

Съюзът на производителите на машини и съоръжения представлява над 3 200 предприятия

Германски индустриалци с интерес за инвестиции в България

Снимка: МИ

816 ~ 2 мин. четене

Представители на най-големият индустриален съюз в Германия ще бъдат на посещение през следващата година в България за проучване на възможностите за инвестиции и стартиране на нови проекти. Това бе договорено по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с изпълнителния директор нa Баварския регионален съюз на германските производители на машини и съоръжения  Елгар Щрауб.

Съюзът на производителите на машини и съоръжения представлява над 3 200 предимно средни предприятия от индустрията на инвестиционните стоки, с което е най-големият индустриален съюз в Европа. Той представлява общите икономически, технически и научни интереси на машиностроенето, особено по отношение на национални и международни организации, институции и икономически кръгове. В сектора работят над 1 млн. души и с годишен оборот от 220 млрд. евро това е един от водещите отрасли в икономиката на Германия.

По време на срещата зам.-министър Манолев представи мерките за насърчаване на инвестициите и акцентира на потенциала, който могат да предложат индустриалните зони на територията на страната. „В България вече има редица представители на баварския и германския бизнес и това е основа, на която трябва да развиваме икономическите си връзки“, подчерта той. По думите му към момента над 930 баварски фирми с общо 256 представителства и клонове развиват производствена и търговска дейност в България. Сред тях са както международно опериращи енергийни и технологични концерни, водещи автомобилни производители, банкови и застрахователни институции, така и много малки и средни фирми от различни сектори на икономиката.

България и Бавария ще си партнират при разработването на стратегия за дигитализация на българската икономика. За това се договориха зам.-министър Александър Манолев и президента и научен изпълнителен директор на Центъра за дигитализация на Бавария проф. д-р Манфред Брой. Бавария е една от най-развитите провинции в тази област като имат амбициозна програма за пълна дигитализация на редица сектори от икономиката си.

По време на срещата заместник-министър Манолев представи и възможностите, които може да предложи София Тех Парк и покани представители на Центъра да го посетят на място и да се проучат възможностите за дългосрочно сътрудничество, в това число и организиране на обучения и уърк-шоп събития. „Основен приоритет за нашето министерство е да разходваме максимално ефективно безвъзмездната финансова помощ, която получаваме от Брюксел за внедряване на иновации в производството и насърчаване на предприемачеството“, каза Александър Манолев. По думите му предстои да стартира процедура по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ за около 67 млн. лв., която има за цел да насърчи предприемачеството, а редица компании вече са изпълнили успешни проекти по европейската програма, които дават резултат. Той акцентира и че вече има създаде Асоциация на стартъп компаниите в нашата страна, с която Министерството на икономиката си партнира много активно.Подкрепи Economic.bg