Германски инвеститор иска да строи завод за €58 млн. у нас

Той ще разкрие 35 нови работни места

Германски инвеститор иска да строи завод за €58 млн. у нас
4412 ~ 2 мин. четене
Германски инвеститор планира да вложи 58 млн. евро в завод за преобразуване на отпадъци, който ще се намира на територията на Шумен. Това заяви днес собственикът на “ГЕСА – Глобал енерджи състейнъбъл алтърнатив” ЕООД Клаус Дитер Вагенбренер, предаде Kmeta.bg

Предприятието ще разкрие нови работни места и ще работи по възможно най-модерна технология за преработване на отпадъците, която на практика е безотпадна. Вагенбренер представи немската технология като Аленго технология. 

По думите му при преработката няма да се отделят никакви вредни газове и миризми. "След години работа на завода ще може да се закрият старите сметища. Продуктът на фабриката ще е пелети, които ще се изгарят и ще дават енергия.

Очаква се в новото предприятие да се наемат около 35 човека, като за 60% от работещите няма да се изисква специално образование. 

"Завод, като планирания в Шумен, ще преработва около 100 хил. тона отпадък годишно и ще произвежда около 36 мегавата енергия – електричество и пара”, каза Вагенбренер.

Първият етап ще бъде предприятието за преработка на отпадък в пелети и може да бъде реализиран за 8 месеца. За още 8 месеца може да се изградят и мощностите за производство на енергия.

Германският бизнесмен предлага на Шумен 20-годишен договор, в срока на който общината няма да плаща нищо, а само се задължава да му предоставя отпадъка. За останалите общини ще бъде въведена ниска такса.

Клаус Вагенбренер обясни, че фирмата му е регистрирана в България, но зад нея стоят баварски капитали. "Разполагаме с мрежа от инвеститори, които инвестират в подобни проекти", каза той. В България фирмата му ще си партнира и с “Ийст уест консулт 2009” ООД.

Вагенбренер заяви, че зад гърба си има изградени заводи за преработване на отпадъци в Германия, но не уточни колко и в кои градове.
Подкрепи Economic.bg