Германски съд принуди застраховател да плати ковидобезщетение на ресторант

В страната се водят стотици подобни битки, тъй като компаниите отказват да признаят Covid-19 за валидно застрахователно събитие

Германски съд принуди застраховател да плати ковидобезщетение на ресторант

Снимка: БТА

708 ~ 1 мин. четене

Германски съд постанови, че застрахователят на ресторант в Мюнхен трябва да изплати обезщетението по иск за причинени загуби от наложеното от държавата блокиране на бизнеса заради епидемията от COVID-19. Това е първият известен случай в Германия, при който съдът се произнася в полза на ищец, който е загубил приходи заради затварянето през пролетта, пише Reuters.

Припомняме, че във Франция също има подобни случаи на спечелени дела срещу застрахователни фирми от ресторантьори, принудени да спрат работа през март и април.

Но в момента се водят стотици подобни дела, след като много застрахователи в Германия, включително Allianz, отказват да плащат обезщетения на бизнеса за загуби от блокирането, аргументирайки се, че макар евентуалните ефекти от друг вид пандемии да са били застраховани, COVID-19 е специфичен и не е посочен конкретно в условията на полиците.

Осъденият застраховател Versicherungskammer Bayern трябва да изплати 1.01 млн. евро на оператора на Augustinerkeller, една от най-големите бирени градини в града, постанови Мюнхенският окръжен съд.

В свое изявление застрахователят казва, че ще обжалва решението, а германската застрахователна лобистка група GDV заяви, че решението няма да има последици за други висящи дела.

В същото време във Великобритания пазарният регулатор заяви в сряда, че не е успял да сключи сделка с големите застрахователи за бързо изплащане на компенсации за малкия бизнес, осакатен от пандемията и правителствените мерки.

Подкрепи Economic.bg