Природният газ в България поскъпна с над 30% за два месеца

Днес КЕВР утвърди 10% увеличение на цената за октомври

Природният газ в България поскъпна с над 30% за два месеца

Снимката е илюстративна

Снимка: КЕВР

960 ~ 1 мин. четене

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди с 10% по-висока цена на природния газ за месец октомври спрямо септември. От 1 октомври 2020 г. тя вече 24.72 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което е с 10% повече спрямо предходния месец.

Цената на руския природен газ нараства за втори пореден месец, като общото поскъпване за двата месеца е над 32%.

Πpичинaтa зa поредното yвeличeниe e, чe цeнитe на спот газовите пазари растат зapaди възcтaнoвявaнeтo нa иĸoнoмиĸитe и пoдгoтoвĸaтa зa пpeдcтoящия зимeн ceзoн.

Независимо от скока в цената на синьото гориво, електрическата и на топлинната енергия ще останат непроменени, уверяват от регулатора. Според разпоредбите в Закона за енергетиката цената на електроенергията на регулирания пазар се променя веднъж годишно - на 1 юли. Тогава се актуализира и цената на топлинната енергия, която може да се коригира извънредно през годината, ако природният газ поскъпне с повече от 15% над вече определената му средна годиншна цена до 1 юли 2021 г., която е 31 лв./MWh. 

В съобщението си от Комисията обясняват, че в сегашното решение за цената е отчетена предложената на 1 октомври 2020 г. от „Булгаргаз“ актуализирана цена на природния газ, в която е отразена постъпилата информация за пазарните индекси на европейските газови хъбове към 30.09.2020 г. При предишната прогноза на „Булгаргаз“ в средата на месеца цената беше с няколко стотинки по-висока.

Подкрепи Economic.bg