Песимизмът на германския бизнес се върна през октомври

Фирмите се притесняват от втората вълна на Covid-19, която залива цяла Европа

Песимизмът на германския бизнес се върна през октомври

Снимка: Pixabay

Песимистичното настроение на германския бизнес отново се върна през октомври, след като в продължение на пет последователни месеца оптимизмът растеше, съобщи институтът Ifo в понеделник.

След няколко водещи индикатора, сочещи към отслабване на икономиката, най-известният водещ индикатор в Германия - индексът Ifo, най-накрая се присъедини към "тълпата", пише Reuters.

С оглед на нарастващите случаи на коронавирус германският бизнес става все по-притеснен, казва Ifo.

Индексът достигна 92.7 пункта през октомври, в сравнение с ревизираните надолу 93.2 пункта през септември. Икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal, го прогнозираха на 92.9 пункта.

Оценката на компаниите за настоящото им състояние леко се е подобрила, като се е повишила до 90.3 пункта през октомври от 89.2 пункта през септември.

Фирмите обаче са значително по-скептични по отношение на развитието през следващите месеци, става ясно от анализа на института. Очакванията спаднаха, като компонентът намаля до 95 пункта от ревизираните 97.4 пункта през септември.

По номинал днешният индекс Ifo не е достатъчно слаб, за да се страхува бизнесът от поредния колапс на икономиката, но тъй като цяла Европа е във втората вълна на вируса, данните определено отбелязват края на отскока и началото на новия спад.

Коментари: 0