Все повече български фирми очакват да фалират скоро

Строителството се оказва с най-голям спад в приходите от продажби на стоки или услуги през септември

Все повече български фирми очакват да фалират скоро

Снимка: Unsplash

Антония Симова Автор: Антония Симова

През септември делът на фирмите, които очакват в краткосрочен план – до 1 месец – да прекратят за постоянно дейността си, достигат своя връх от началото на коронакризата в България. За изминалия месец малко над 2% очакват мрачно бъдеще за бизнеса си, като делът им не е бил толкова висок дори в двата месеца, в които страната бе в извънредно положение.

Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) относно състоянието на фирмите в извънредната обстановка у нас. Според проучването все повече фирми очакват и да продължат настоящата си дейност.

От НСИ става ясно още, че все по-малка част от българския бизнес има намаление в приходите от продажби на месечна база, а тази, която е с увеличение в постъпленията, е значително по-голяма от месец август. Разделени по икономически дейности, строителството се оказва с най-голям спад в приходите от продажби на стоки или услуги, като за културния и развлекателния сектор сривът е близък. Най-голямо увеличение на месечна база в постъпленията от продажби се наблюдава при търговията, транспорта и ресторантьорството, както и в индустрията.

Проучването показва още, че през септември най-малка част от бизнеса разчита на дистанционна работа от началото на коронакризата у нас. Минимален е и делът на фирмите, които са намалили работното време на служителите си, както и тези, които са намалили възнагражденията им.

За първи път от месец май пък над 8% от бизнеса се възползва от правителствените антикризисни мерки, предназначени за помощ на бизнеса. Припомняме, че държавната схема „60/40“ започна да изплаща средства на фирмите, които са преустановили временно дейността си, от втората половина на месец април и това бе причината пикът да бъде през месец май.

Данните потвърждават, че още през септември е започнало съкращаването на немалка част от сезонните работници в България, като делът на фирмите, предприели съкращения през септември, е най-високият от юни. В същото време обаче през септември повече фирми са предприели стъпки към наемане на нов персонал. Все пак по-голямата част от бизнеса – 86% - очаква да запази непроменен обема на служителите си, а 10% - да се намали.

Коментари: 0