Китай ще наложи санкции срещу Boeing и Lockheed Martin

Правителството в Пекин обвинява компаниите в незаконна продажба на оръжие за Тайван

Китай ще наложи санкции срещу Boeing и Lockheed Martin

Снимка: БТА

Китай ще наложи санкции срещу Lockheed Martin, Boeing Defense, Raytheon и други американски компании, които според правителството продават оръжие на Тайван. Това заяви Джао Лиджиян, говорител на външното министерство, цитиран от Reuters.

Той каза пред журналисти, че Пекин действа, за да защити националния си интерес, но не уточни какви точно ще са санкциите.

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на три оръжейни системи на Тайван, включително сензори, ракети и артилерия, на обща стойност 1.8 млрд. долара, съобщи Пентагонът миналата седмица.

Пекин смята Тайван за своенравна провинция, за която се е заклел да постави под контрол, при необходимост със сила.

„За да защити националните си интереси, Китай реши да предприеме необходимите мерки и да наложи санкции на американски компании, като Lockheed Martin, Boeing Defense и Raytheon, както и на тези лица и компании, които се държаха зле в процеса на продажбата на оръжие“, каза Жао.

Китай е налагал санкции срещу Lockheed Martin и други американски корпорации и в миналото, отново за продажба на оръжие на Тайван.

Съединените щати, както повечето държави, нямат официални дипломатически отношения с Тайван, но Вашингтон е обвързан от закона да предостави на острова средства за защита, което се оправдава със защитата на собствената си сигурност.

Администрацията на Тръмп засили подкрепата за Тайван чрез продажби на оръжия и посещения на висши американски служители, добавяйки допълнително напрежение в отношенията между Пекин и Вашингтон, вече обтегнато от разногласия относно Южнокитайско море, Хонконг, правата на човека и търговията.

Говорител на Boeing заяви в съобщение по имейл, че партньорството на компанията с авиационната общност на Китай има дългосрочни ползи и че компанията остава ангажирана с него.

Lockheed Martin заяви, също в съобщение по имейл, че всичките му международни военни продажби са строго регулирани от правителството на САЩ и че присъствието му в Китай е ограничено.

Raytheon не е отговорил веднага на искания за коментар по имейл.

Коментари: 0