Краят на летния сезон донесе нова порция песимизъм за хотелите

Все повече хотелиери планират временно затваряне

Краят на летния сезон донесе нова порция песимизъм за хотелите

Снимка: Unsplash

С края на летния сезон се завърна и песимизмът в мениджърите на местата за настаняване в България, прави впечатление от данните на редовното месечно анкетно проучване на Националния статистически институт (НСИ) за месец септември. От се вижда, че  24.6% от ръководителите на местата за настаняване в България смятат временно да преустановят своята дейност. За сравнение в най-активния летен сезон, август, 23% са смятали да предприемат тази крачка, докато през юни и юли съответно 12.9% и 10.8%.

35.1% от участвалите в анкетата пък смятат да продължат с настоящата си дейност макар и с намален обем, 34.6% от тях вероятно ще продължат да работят, а 4.2% прогнозират да я прекратят. Процентът на хотелиерите, които смятат да прекратят дейността си за постоянно е стабилен, тъй като не се е променял от юли месец насам.

Тенденциозно намалява обаче процентът на хотели, които смятат да намалят цените. През септември 52.2% от анкетираните смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 62.4% имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 47% - на нощувката.

За сравнение през юни, когато стартира сезона и всички се бореха за клиенти, 70.8% от местата за настаняване в страната обмисляха намаляване на пакетните цени. С напредване на сезона обаче този процент започна постепенно да се топи.

През септември 53.2% от управителите отчитат намаление в приходите от дейността си спрямо предходния месец, докато 36.9% посочват, че няма промяна

В краткосрочен план (през следващия един месец) 46.1% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „до 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 33.2% от тях - „до 100%“, а 20.1% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

Коментари: 0