И пожарникарите готвят протест заради едва 10% увеличение на заплатите

Те смятат, че трудът им е неоценен по време на коронакризата

И пожарникарите готвят протест заради едва 10% увеличение на заплатите

Снимка: Economic.bg/Архив

След като миналата седмица най-големият синдикат в Министерство на вътрешните работни обяви, че полицаите започват серия протести, сега към тях може да се присъединят и пожарникарите. Те също са недоволни от заложените параметри за възнагражденията им в бюджетната рамка на страната за 2021 г. и смятат, че трудът им е недооценен.

Те настояват за незабавно започване на преговори с правителството за увеличаване на размера на бюджета за МВР за 2021 г., като в противен случай са категорични, че също ще започнат протестни действия. Това се разбира от съобщение на Управителния съвет на националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“.

Според проектобюджета, и полицаите, и пожарникарите следва да получат увеличение на заплатите си с 10%. В последните месеци обаче правителството обяви увеличение на заплатите с до 30% на държавните служители „на първа линия“ в борбата с коронавируса, от 28 администрации. Сред тях попадат и звена като дирекцията за националния строителен контрол към МРРБ, както и дипломатите на страната.

В съобщението си синдиката заявява, че „пожарникарите и спасителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР участваха непрекъснато в провежданите противоепидемични мероприятия на национално, областно и общинско ниво“.

Крайно неприемливо за нас е и през предстоящата 2021 г. средствата за издръжка и капиталови разходи на ведомството да бъдат далеч под прага на потребностите. Това води след себе си до невъзможност за качествено изпълнение в пълен обем на дейностите, възложени му със Закона за МВР, Закона за защита при бедствия и редица други закони“, допълват от синдиката.

Коментари: 0