Германският износ с плашещ спад

Стагнацията в Европа оказа негативно влияние върху немския експорт

Германският износ с плашещ спад

Германският износ е намалял сериозно през ноември. Продължителният спад е регистриран в началото на първото тримесечие и е официално обявен от Федералната статистическа служба на Германия днес, съобщава Reuters.

По данни на статистическата служба износа е намалял с 2,1% за месец ноември, докато вносът се е увеличил с 1.5%, спрямо предходния.

Това води до сериозно  стесняване на търговския излишък до 17,7 милиарда евро или 20.9 млрд. щатски долара. Тези резултати са доста по-скромни в сравнение с прогнозираните от икономистите 20 млрд. евро. Според информация на Dow Jones в Германската икономика е имало излишък от 20.6 млрд. евро през октомври.

 Според инфлационно неизгладените данни германския износ се е свил до 95.8 млрд. евро през месец ноември, което е сериозен спад, в сравнение с рекордните 103.9 млрд. евро през октомври.

Износът на годишна база към най-големия пазар за германските стоки - останалите държави от еврозоната се е повишил с 2.2%, а за европейските страни, които не използват единната валута той е нараснал с 9.4%. Спрямо страните извън Европейския съюз се наблюдава съществен спад от 3%, което се явява сериозна заплаха за немското производство.

Повечето икономисти очакваха скромен растеж през четвъртото тримесечие на миналата година, които прогнози не се оправдаха, а изключително слабия ръст през третото доведе до истинско разочарование на икономистите от годишните показатели.

Коментари: 0