$6 трлн. спад на глобалната икономика може да е твърде оптимистичен

Държавите, които мобилизират достатъчно стимули, биха могли да започнат бързо възстановяване

$6 трлн. спад на глобалната икономика може да е твърде оптимистичен

Снимка: БТА

776 ~ 2 мин. четене

Пандемията от коронавирус ще доведе до свиване на световната икономика с 4% през 2020 г., според оценка на Bloomberg Economics, според която възстановяването се очаква да започне през втората половина на годината.

Икономиката „влезе в спад с безпрецедентна скорост, като повечето развити страни са изправени пред най-слабите си резултати след Голямата депресия. В сравнение с очакванията в началото на годината, цената на загубената продукция вече се очаква да е повече от 6 трлн. долара“ пишат в доклада на Bloomberg Economics Том Орлик и Джейми Ръш.

Дори и този спад от 6 трлн. долара е базиран на оптимистични очаквания както за заразата, така и за възстановяването на икономиката от нея, но не показва в пълната си сила предизвикателството, пред което са изправени политиците, опитващи се да намалят удара от пандемията. При такъв сценарий, в който загубената продукция е в размер на 6 трлн. долара, брутният вътрешен продукт на САЩ ще се свие с 6.4%, докато БВП на еврозоната ще се свие 8.1%. Японската икономика ще се свие с 4%, докато Китай ще отбележи ръст, но с най-бавното си темпо.

„Рисковете за свиването са значителни“, пишат още Орлик и Ръш. Тъй като правителствата се насочват към облекчаване на блокирането в страните, рискът от втора вълна от инфекции може да задълбочи свиването до 5.6%. Ако държавните стимули не са достатъчни, продукцията може да падне със 7.2%.

Но за разлика от азиатската криза през 1997 г. и глобалната рецесия през 2009 г., настоящият шок не е причинен от основни икономически и финансови дисбаланси. Това означава, че държавите, които са мобилизирали достатъчно стимули за компенсиране на загубения доход, биха могли да стартират бързо възстановяване, пишат икономистите.

„Правителствата не трябва да се заблуждават, че дават твърде много стимули. В крайна сметка цената за извършване на твърде малко ще бъде по-висока“, завършва докладът на Bloomberg Economics.Подкрепи Economic.bg