БСП пак обвини Борисов, че няма план за изход от кризата

Според премиера никой по света няма такъв план, иначе щяхме \"да го препишем\"

БСП пак обвини Борисов, че няма план за изход от кризата

Снимка: Economic.bg

1660 ~ 2 мин. четене

„Бойко Борисов има сгрешена преценка за ситуацията, сбъркана прогноза за спад и безработица, действа на парче и както вече чухме - няма план“. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на изслушването на премиера Бойко Борисов в парламента днес.

"Не е вярно твърдението, че днес е повторено всичко, което сте чували досега на пресконференции. Днес имаме важна новина за вашия живот, произнесена от министър-председателя на България. Нямаме план за излизане от кризата - това е новината от днес“, каза още Нинова.

БСП за пореден път обвинява управляващите, че нямат конкретен план за излизане от кризата. След като миналата седмица Борисов не се яви на изслушването в парламента, Нинова отново изтъкна, че причината е липсата на план. „Министър-председателят се скри от вашите въпроси и тревоги, тъй като няма ясен план за излизане от кризата“, каза тогава тя.

Премиерът Бойко Борисов коментира днес, че почти никой по света няма план за излизане от кризата, защото не е ясно докога ще продължи пандемията. „Ако някъде имаше план, който да гарантира икономическото развитие, на която и да е държава, можеше лесно да го препишем. В случая в България много сектори продължиха да работят“, каза премиерът.  

Лидерът на БСП допълни, че премиерът няма конкретен отговор на нито един въпрос. „Абдикирахте държавата от задълженията да бъде адекватна в тази криза. Днес казвате, че няма план, защото няма такъв в другите държави", изтъкна Нинова.

Депутатите обсъдиха и мярката „60/40“ в подкрепа на бизнеса. Борисов обясни, че до момента тя обхваща над 7000 заявления за над 101 хил. работещи и добави, че се прави анализ на секторите и движението на рамката.

След парламентарното заседание Борисов обясни, че се работи върху закон, който да включва само мерките от Закона за извънредното положение, който да продължи да действа и след отмяната, но да не съдържа думата "извънредно положение". „Идеята е мерките да бъдат легитимни и без извънредно положение“, каза той.

Борисов коментира и предстоящия национален празник и обяви, че няма да има парад на 6 май. „Само парашутните войски и авиацията може да участват, за да си честваме празника все пак“, каза той.Подкрепи Economic.bg