Глобиха Ferrari за необявени фатални инциденти

Компанията не е подавала доклади за ранно предупреждение от 2011 г. насам

Глобиха Ferrari за необявени фатални инциденти
244 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Ferrari се съгласи да плати глоба от 3,5 млн. долара, наложена му от щатското правителство поради забавени доклади за оплаквания на клиенти, дефекти и произтичащи от тях инциденти, пише Bloomberg. Това е най-голямата глоба от този тип досега за автопроизводител в САЩ.

Сред посочените нарушения са и три фатални катастрофи, които никога не са били докладвани в Националната агенция за пътна безопасност. Първата от тях се е случила с модел 360 Spider през 2005 г. в щата Илинойс, а втората с F430F1 през 2006 г. в Германия. Последният случай е от 2009 г., когато катастрофа на F430 Spider взема жертви.

Регулаторът също санкционира компанията за това, че от 2011 г. не е подавала доклади за ранно предупреждение, използвани от властите за да следят честотата и сериозността на проблеми със сигурността на автомобилите. Заедно с наложената глоба, производителят на луксозни возила ще трябва да обучи служителите си за американските правила на отчетност и да подаде липсващите отчети за последните три години.

„Няма извинение, когато не се спазват законите, целящи безопасността на водачите и пътниците“, се казва в изявление на транспортния секретар Антъни Фокс.

Ferrari, чиято продукция е все още ограничена до 7000 броя годишно, е освободена от повечето задължителни за други производители отчети, но не и от тези за инциденти, свързани с дефекти, завършили с фатален изход.

За третото тримесечие компанията отчете печалба преди лихви и данъци от 89 млн. евро, при приходи от 662 млн. евро. Наскоро мажоритарният ѝ собственик – групата Fiat Chrysler обяви намеренията си да я листне за публична търговия на борсата.

Подкрепи Economic.bg