Промишленият ръст в Китай с петмесечно дъно

Данните показват дори спад за малки, средни компании и поръчки за износ

Промишленият ръст в Китай с петмесечно дъно
172 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Ръстът на промишлената активност в Китай неочаквано е достигнала петмесечно дъно през Октомври, съобщава Reuters.

Забавянето на поръчките и повишените разходи в условията на охлаждаща се икономика, подхранват опасенията че перспективите пред стопанството на най-многолюдната страна в света са в най-добрия случай неясни, пише агенцията.

По данни на Националното статистическо бюро, стойността на официалния PMI (Purchasing Managers’ Index) индекс през изминалия месец е била 50.8, при 51,1 за септември. Показател над 50 означава ръст в измерителя за промишлена активност на месечна база. Анализаторите дори очакваха леко покачване със средна прогноза от 51,2 пункта.

Забавянето се дължи основно на малките и средните компании, където индексът е съответно 48,5 и 49,1. За сравнение, при големите производители стойността е 51,9. Китайският министър на промишлеността предупреди в петък, че бизнесът среща все по-големи трудности със скъпото финансиране, което е особено валидно за малките компаниите. Те често са пренебрегвани от банките, което ги принуждава да търсят алтернативно финансиране, обикновено на по-висока цена. Според правителствените данни, обемът на по-скъпите форми на финансиране е нараснал с 13,5 процента на годишна база за първите двете месеца на 2014 г.

„Съществува негативен натиск върху китайската икономика и паричната политика вероятно ще остане свободна", се казва в съобщение на International Capital Corp. до нейните клиенти. Банката изтъква, че стоковите запаси на компаниите продължават да нарастват, въпреки че производството е по-ниско от планираното.

Данни са поредна тежка новина за втората най-голяма глобална икономика. Брутният вътрешен продукт на Китай нарасна със 7,3% на годишна база за третото тримесечие, което бе и най-ниския ръст от световната финансова криза през 2008-2009 г. Жилищния пазар продължава да изпитва затруднения, както и вътрешното търсене и инвестициите. Според резултатите за PMI, дори поръчките за износ са отстъпили минимално на месечна база – 49,9, спрямо 50,2 през септември.

Очакванията на пазарите са китайската икономика да нарасне през 2014 г. с най-слабото си темпо от 24 години насам.

Подкрепи Economic.bg