GM изтегля 3.5 млн. автомобила от пазара в САЩ заради дефект

Проблемът с вакуумната помпа обхваща модели, произведени между 2014 и 2018 г.

GM изтегля 3.5 млн. автомобила от пазара в САЩ заради дефект

Снимка: БТА

Американският автопроизводител General Motors Co ще изтегли от пазара в САЩ 3.46 млн. пикапа и джипа заради проблем с вакуумната помпа. Дефектът би могъл да затрудни спирането, което пък увеличава риска от катастрофа.

Изтеглянето обхваща превозните средства, произведени между 2014 и 2018 г., включително някои автомобили Cadillac Escalade, Chevrolet Silverado, Chevrolet Tahoe, GMC Sierra, Chevrolet Suburban и GMC Yukon.

Пред американската Националната администрация за безопасност на движението по магистрали (NHTSA) компанията е признала, че заради дефекта количеството вакуум, създадено от вакуумната помпа, може да намалее с течение на времето.

NHTSA започна предварително разследване през ноември 2018 г. и обяви, че има сигнали за 9 катастрофи и две наранявания, свързани с този проблем. Агенцията представи на GM през юли своите доклади и компанията започна свое разследване.

Производителят засега не е обявил колко са пострадалите при инциденти, причинени от дефекта във вакуумната помпа, но призна, че проблемът може да повлияе на спирането при „редки обстоятелства“.

GM каза, че дилърите ще препрограмират модула за електронно управление на спирачките, което ще подобри начина, по който системата използва функцията за подпомагане на хидравличното усилване на спирачките, когато вакуумната помпа е изтощена.

Също така компанията обяви, че вакуумната помощна помпа, която се смазва с моторно масло, в някои случаи може да загуби ефективността си с течение на времето, тъй като на филтъра могат да се натрупват утайка от масло.
Коментари: 0