Бисер Петков обеща най-малко 6% увеличение на пенсиите догодина

Според Петков трябва да се осигурят по-добри условия и заплащане за приемните родители

Бисер Петков обеща най-малко 6% увеличение на пенсиите догодина
Пенсиите ще се увеличат най-малко с 6% от 1 юли 2020 г. Това обяви социалният министър Бисер Петков след блиц контрол в ресорната парламентарна комисия.

"Ръстът на средния осигурителен доход отчитан от НОИ дава основание да се завиши прогнозата, която е заложена в три годишната бюджетна рамка и нашите очаквания, без да мога да кажа конкретно число е, че темпът на осъвременяване на пенсиите от 1 юли ще бъде над 6%", поясни министърът, цитиран от „24 часа”. Той обаче не уточни какъв ще бъде точният процент на увеличението.

„При темпът на нарастване на минималната заплата в рамките на този управленски мандат има предвидимост и яснота. През следващата година тя трябва да стане 610 лв. Синдикатите винаги искат по-висок ръст на минималните заплати, а работодателските организации смятат, че те не трябва да нарастват. Този дебат ще се води, докато нямаме яснота за факторите, от които зависи минималната заплата и начина, по които тя да се определя", обясни още Петков. Той каза, че трябва да се осигурят по-добри условия и заплащане и за приемните родители. 

„2000 деца са настанени в приемни семейства. Този труд е специфичен и е 24 часа”, коментира социалният министър по повод исканията на приемни родители за въвеждане на специален договор за предоставяне на услугата "приемна грижа". Те настояват да се регламентира трудът им по начин, гарантиращ техните социални и осигурителни права. В началото на седмицата в писмо до премиера от Националната асоциация за приемна грижа поискаха да имат специални договори, които да приравнят правоотношенията им с трудовите и те да имат право на обезщетения за безработица, болнични и годишен отпуск.
Коментари: 0