16-годишен българин е най-добрият млад учен в Европа

Стефан Генчев е създал дигитална самоличност, която пази личните ни данни в интернет

16-годишен българин е най-добрият млад учен в Европа

Български ученик покори Германия, в конкуренция с хиляди от цял свят, момчето спечели първо място в най-големия конкурс за млади учени в Европа.

Можем да живеем в един по-сигурен свят, убеден е 16-годишният Стефан Генчев от София. Неговото хоби да изследва технологиите го отвежда в Германия. От там си тръгва с първа награда в конкурса за млади иноватори. Отличието получава за проекта си My ePass”, който осигурява на потребителите сигурно сърфиране из интернет пространството.

„Има огромна злоупотреба с личните данни на хората. За мен проблемът е, че хората неволно дават много важна информация за себе си, без да го осъзнават”, смята Стефан.

Той е самоук талант. Захваща се с проекта след като баща му става жертва на кражба на лични данни и работи по него повече от 4 години. Идеята му е всеки да има дигитална самоличност, която може да следи и да бъде защитена, съобщава bTV. 

„С тази дигитална самоличност, нещо като предложеното ЕГН, той може да се идентифицира в различни услуги. Може да подписва документи дигитално, може да криптира информация, може и да се логва във сайтове”, пояснява Стефан.

„Важното в моя проект е, че личните данни не се намират в тази карта. Тоест, ако тя ни бъде открадната, личните ни данни не са в опасност. Вътре се намира един криптографски ключ. Данните се намират на мой сървър, обаче те съответно са предпазени чрез този ключ, който се намира на картата”, допълва той.

Смята, че бъдещето е в новите технологии и дигиталната самоличност. 16-годишният специалист по електронна сигурност обаче е скептичен към идеята на здравния министър за пръстовия отпечатък като вход към болници и аптеки.

„За мен биометричните данни почти винаги ни идентифицират доста точно. Все пак мисля, че идеята е неприложима, защото сме свидетели в България както на много добре извършени проекти, така и на много лошо изпълнение на тези проекти”, допълва Стефан. По думите му пръстовите отпечатъци лесно могат да бъдат фалшифицирани.

След като завърши младият българин ще продължи обучението си в чужбина, но вярва, че един ден може да приложи знанията си в България.

Коментари: 0