Google спечели делото срещу „правото да бъдеш забравен“

Случаят се разглежда като тест за европейските регулации

Google спечели делото срещу „правото да бъдеш забравен“

Снимка: Pixabay

Google спечели съдебната битка срещу по-строгите изисквания към „правото да бъдем забравени“, след като най-висшият съд на Европа заяви във вторник, че търсачката не е длъжна да го прилага по целия свят. Това означава, че компанията не трябва да премахва връзки към чувствителни лични данни по целия свят, каквото искане имаше от страна на Франция.

Случаят се разглежда като тест дали Европа може да разшири законите си извън своите граници и дали хората могат да поискат премахването на лични данни от резултатите от търсенето в Интернет, без да задушат свободното слово и законния обществен интерес.

„Понастоящем не съществува задължение съгласно законодателството на ЕС за оператор на търсачки, който предоставя искане за пренасочване, направено от субект на данни ... да извърши такова пренасочване във всички версии на своята търсачка“, заяви Европейският съд.

„Въпреки това законодателството на ЕС изисква операторът на търсачки да извърши подобна препратка към версиите на своята търсачка, съответстващи на всички държави-членки на ЕС“, добави той.

Случаят възникна, след като френският регулатор за защитата на личните данни CNIL през 2016 г. глоби Google със 100 000 евро (109 790 долара) за отказ да изтрие чувствителна информация от резултатите от интернет търсенето в световен мащаб при използването на т.нар. „право да бъдем забравени“.

Google поведе съдебна битка срещу френския държавен съвет, който впоследствие потърси решение от съда на ЕС.

Френският държавен съвет също поиска тълкувание, след като CNIL реши да не разпорежда на Google да премахва връзки от резултатите от интернет търсенето въз основа на имената на четири лица.

Случаите включваха сатиричен фотомонтаж на жена политик, статия, отнасяща се за служител за връзки с обществеността на Църквата на сциентологията, поставянето под разследване на мъж политик и за осъден за сексуални посегателства срещу непълнолетни.

Делата са известни като C-507/17 Google и C-136/17 G.C. Е.А.

„От 2014 г. работим усилено, за да приложим "правото да бъдем забравени" в Европа и да постигнем разумен баланс между правата на хората за достъп до информация и за поверителност. Хубаво е да видим, че Съдът се съгласи с нашите аргументи ... “, заяви Google в изявление след решението.

Коментари: 0