Honda спира продажбите на дизелови коли в Европа до 2021 г.

Компанията е поредният производител, който се отказва от двигателите с вътрешно горене

Honda спира продажбите на дизелови коли в Европа до 2021 г.

Снимка: Pixabay

Японският автомобилен производител Honda обяви, че спира продажбите на дизелови автомобили на европейските пазари до 2021 г., съобщава Ройтерс. Компанията ще насочи усилията си към разработка на електрически модели.

Решението на Honda е част от новата стратегия на компанията да електрифицира всички свои европейски автомобили до 2025 г., а до 2030 г. поне 2/3 от продажбите на нови коли на бранда да се пада на електромобилите. Целите на ЕС предвиждат до следващата година въглеродният диоксид да бъде намален до 95 грама на километър, докато в момента тези стойности са 120,5 грама. 

Honda е поредният автомобилен производител, който започва да се отказва от дизеловите автомобили заради намаляващото търсене и по-строгите регулации за вредни емисии в Европа. През февруари компанията заяви, че ще затвори единствения си британски завод за автомобили през 2021 г., което ще доведе до загуба на 3500 работни места. 

Японската компания обяви още, че до 2025 г. ще намали до 1/3 настоящите модели, както и разходите за глобално производство с 10%. Спестените средства ще бъдат насочени към изследвания и нови разработки. 
Коментари: 0