Горанов: Държавата трябва да има повече контрол върху търговията с горива

Според финансовият министър бензиностанциите продават бензина и дизела с големи надценки

Горанов: Държавата трябва да има повече контрол върху търговията с горива

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

3065 ~ 2 мин. четене

Цените, на които горивата напускат с акциз и ДДС данъчните складове са с десетки стотинки по-ниски от това, което виждаме на бензиностанцията. Надценката стига 50 ст., което според нас е голям процент. Това заяви на пресконференция днес финансовият министър Владислав Горанов по повод внесения законопроект, с който държавата иска да има повече контрол върху търговията с горива.

„Прави впечатление, че има голям марж между цената с акциз и ДДС от данъчните складове и цената за потребителите на бензиностанциите“, обясни Владислав Горанов.

По думите му затова с настоящото предложение законодателят изисква да се приведе видеонаблюдението така, че да може да се използва за целите на акцизния контрол. Новото в измененията е свързано с обособяване отделни данъчни складове на петролните бази и отделянето на тръбопровода. Според Горанов в момента няма възможност да се гарантира дали движението и търговията с горива се изпълняват коректно. Въпреки предупреждението на „Лукойл България“ от днес, че новите изисквания идват в неподходящ за индустрията момент, от изявлението на Горанов не стана ясно дали държавата е склонна на отстъпки относно сроковете.

„Ще кажете защо сега? В момент, в който бюджетът пострада заради кризата, се налага да бъдем максимално усърдни в опита да съберем дължимото за фиска“, смята Горанов.

По думите му петролните бази трябва бъдат разделени и да подават отделно отчетност към аАгенция "Митници", като така ще се подобри контролът.

„В петролопровод, в който може да се съхранят 27 млн. литра и той е свързан с няколко петролни бази, на практика надеждният контрол на митническите власи е невъзможен и няма гаранция, че количеството в базата е коректно, защото е свързана с други бази през тръбата“, обясни той.

Според Горанов е нормално мерките по отношение на контрола да се по-големи, както за всички акцизни стоки, не само за горивата.

Коментари: 0